Tartışma Soruları:
- Nitelikli bir müzakere sürecinin olmazsa olmazları nelerdir? Müzakerenin niteliğini neler etkiler? Örneklerle, açıklayınız.
Müzakere sürecinin olmazsa olmaları şunlardır:
Müzakereyi kimin yöneteceği
Zaman yönetimi
Müzakereyi yöneten kişinin konu hâkimiyeti ve müzakere etme becerisi
Müzakere süresinde konu içinde kalınma.
Müzakereyi yöneten kişi (öğretmen veya öğrenci) konuyu çok iyi bilmesi gerekir. Ayrıca Müzakere etme yani oturumu yönetmeyi iyi bilmelidir. Katılımcıların(öğrencilerin) genelde bildikleri ve konuyu açacak sorulardan başlamalıdır. Söz alan öğrencileri dikkatli dinlemeli, öğrencinin fikirlerinin önemli olduğunu hissettirmeli ama herhangi bir yargıda bulunmamalıdır. Söz almak isteyen tüm öğrencileri belirlemeli ve süreyi ayarlamalıdır. Öğrencilerin soruları varsa not alınmalı ve sorulara cevap aranmalıdır(Konuyla ilgili olan sorular) Konu dışı sorular başka bir zamana bırakılmalıdır. En son olarak Müzakereyi yöneten kişi konuyla ilgili konuşan öğrencilerin görüşlerini birleştirip kısaca bir sonuç ortaya çıkarmalıdır.
- Öğretmen sorusunun kaliteli olması ne demektir?
Sorular öğrencinin sınıf seviyesine uygun anlayabileceği şekilde olmalı net ve kısa olmalıdır. Cevaba göre soruların devamı gelmelidir. Cevabı evet veya hayır olan sorular yerine dinleyicisinin ilgisini çekecek, neden, nasıl gibi derinlemesine gidilebilecek sorular olmalıdır.
- Nitelikli bir müzakere süreci öğrencilere nasıl katkı sağlar?
Öğrenciye fikirlerinin önemsendiği hissettirilir. Buda öğrencinin kendisini önemli ve değerli görmesini sağlar. Ayrıca yeni fikirler üretmesine vesile olur.
- Öğretmenler, öğrencilerin muhakeme etmesini nasıl sağlanır?
Öğrenciden gelen fikirler eleştirilmeyip konuyla bağlantılı ise öğrenciyi destekleyecek fikirler söylenmeli, konuyla bağlantılı değilse, öğretmen bu fikirleri konuya bağlamalıdır. Öğrenci konuya katkı sağladığını ve söylediklerinin önemli olduğunu düşünürse yeni fikirler üretmeye ve devamında muhakeme etmeye başlayacaktır.